Noi dăm viață oricărei instalații și proces tehnologic

Pornind de la regula că pentru gestionarea oricăror resurse, umane, energetice sau tehnologice este necesar un management eficient, iar pentru progres este necesar un management performant, au apărut È™i la noi firme româneÈ™ti specializate în sisteme de automatizare, monitorizare È™i control, firme care pot concura de la egal la egal, pe orice piață, cu orice alte firme din domeniu. Una dintre acestea este firma SYSCOM, o societate fondată de Valentin Andronache, un tânăr de 34 de ani.

 

Ecologic: Vă rog să ne daÈ›i câteva date despre firma SYSCOM. Cum aÈ›i defini în câteva cuvinte activitatea societății ?

Valentin Andronache, director general SYSCOM: Metaforic vorbind, noi suntem cei care dau viață oricărei instalații și oricărui proces tehnologic.

Firma SYSCOM Water Technology activează ca ÅŸi integrator de sistem în domeniul automatizări ÅŸi SCADA (Monitorizare, Control ÅŸi AchiziÅ£ii de Date (Supervisory Control And Data Acquisition).

Noi automatizăm procesul tehnologic ÅŸi prezentăm informaÅ£iile într-o manieră accesibilă utilizatorului ÅŸi operatorului. Lucrăm preponderent în domeniul apei, la staÅ£ii de tratare, fronturi de captare, staÅ£ii de epurare a apei uzate, de la preluarea din natură a apei, la stocarea, pomparea ÅŸi distribuirea ei spre consumator È™i apoi la preluarea apei uzate prin intermediul reÅ£elelor de canalizare, la epurarea ÅŸi punerea ei înapoi în circuit.

Firma SYSCOM s-a înfiinÈ›at în august 2012 È™i de atunci până acum pot spune că am avut o evoluÈ›ie spectaculoasă în sensul că în prezent avem 120 de angajaÈ›i, gestionăm 16 contracte È™i avem o cifră de afaceri de aproximativ 6 milioane de euro.

Cu ajutorul sistemelor de achiziÈ›ii de date noi preluăm informaÈ›ii din procesul tehnologic È™i în baza algoritmului implementat în microprocesoarele sistemelor de automatizare transmitem comenzi către elementele de execuÈ›ie din proces.

Practic, cu ajutorul unui sistem de automatizare, instalaÈ›iile pot funcÈ›iona singure, în mod automat, fără intervenÈ›ia factorului uman. Sistemul SCADA permite monitorizarea procesului tehnologic de la distanță, asistat de calculator.

Tehnologia IT&C a zilelor noastre face posibil accesul extrem de facil la date, care sunt acum accesibile în timp real, chiar È™i pe telefonul mobil.

Noi, ca ÅŸi integrator de sistem, utilizăm o serie întreagă de echipamente produse de diverÅŸi producători din întreaga lume, echipamente de măsură, echipamente de automatizare, echipamente pentru acÈ›ionări electrice. Cu aceste echipamente realizăm ansamble funcÈ›ionale.

Avem în proprietate un spaÈ›iu de 5000 de metri pătraÈ›i în zona fostelor uzine Faur, unde avem birourile, spaÈ›iile de depozitare È™i o linie de producÈ›ie pentru tablouri de automatizare.

 

Ecologic: Unde aveți lucrări și cum s-a dezvoltat activitatea societății?

Valentin Andronache, director general SYSCOM: Proiecte avem în toată È›ara, în Baia Mare, Piatra NeamÈ›, Târgu NeamÈ›, FocÈ™ani, Buzău, ConstanÈ›a, Vâlcea È™i în alte locuri.

Dar avem È™i numeroase lucrări finalizate în întreaga È›ară. AÈ™ menÈ›iona automatizarea fântânilor de pe faleza Dunării de la Brăila, dar È™i o lucrare care se află acum în curs de finalizare, automatizarea staÈ›iei de epurare de la Râmnicu Vâlcea.

Am finalizat tot ce înseamnă automatizările aferente reÈ›elelor de apă È™i canalizare din Râmnicu Sărat, din Țăndărei, am finalizat execuÈ›ia staÈ›iilor de pompare din judeÈ›ul BraÈ™ov, din localitățile învecinate oraÈ™ului BraÈ™ov. Au fost unele din contractele unde SYSCOM a fost antrepenor general È™i a avut contract direct cu regia de apă. În rest, în majoritatea contractelor suntem subcontractant de specialitate pentru diverse firme de construcÈ›ii. SatisfacÈ›ia noastră este aceea că lucrăm cu aproape toate firmele din È›ară, sau cu diverÈ™i antrepenori generali din È›ară sau din afară È™i pot să spun că avem cu ei colaborări permanente, nu punctuale.

La început, activitatea noastră s-a concentrat în zona de automatizare È™i SCADA, ulterior am venit în completare È™i cu proiectarea È™i execuÈ›ia părÈ›ii de instalaÈ›ii electrice de joasă È™i medie tensiune È™i în prezent asigurăm È™i partea de instalaÈ›ii mecanice. Avem capacitatea să livrăm angrenajele de pompare, instalaÈ›ia mecanică, instalaÈ›ia electrică, automatizări, toate integrate într-un sistem SCADA, astfel încât utilizatorul să aibă acces la ele de la distanță. Practic, acum pompa poate fi comandată din birou, nu trebuie ca omul să se deplaseze la instalaÈ›ie să acÈ›ioneze elemente de execuÈ›ie. Din birou, apăsând pe un buton virtual porneÈ™te sau opreÈ™te pompa, în funcÈ›ie de anumiÈ›i parametri.

 

Sistemele pe care noi le furnizăm aduc un avantaj substanÈ›ial prin economia de energie È™i aduc o siguranță sporită în utilizarea instalaÈ›iei pentru că operatorul È™tie acum exact când apare o avarie sau o altă problemă, È™tie când trebuie intervenit, parametri sunt înregistraÈ›i în mod automat È™i nu există dubii cu privire la istoricul lor. În trecut, la instalaÈ›iile vechi de tratare a apei aceÈ™ti parametri, presiunea, debitul etc erau trecuÈ›i în registre de către operatorul care supraveghea instalaÈ›iile. Acum prin sistemul de automatizare se elimină eroarea datorată factorului uman.

Spre deosebire de alte firme, în special față de cele care sunt desprinse din institute de cercetare, noi încercăm să avem reacÈ›ii rapide astfel încât să răspundem solicitărilor clienÈ›ilor.

 

Ecologic: Ce pregătire aveți și care sunt principiile pe baza cărora vă conduceți afacerea?

Valentin Andronache, director general SYS-COM: Sunt din BucureÈ™ti, am 34 de ani, am terminat în anul 2005 Facultatea de Electronică È™i TelecomunicaÈ›ii din Universitatea Politehnică BucureÈ™ti. După terminarea facultății cu profil tehnic, m-am specializat în management de proiect, apoi am făcut cursuri de specializare în management performant, management financiar, managementul resurselor umane, managementul relaÈ›iilor cu clienÈ›ii. Aproximativ doi ani am încercat să mă specializez în această zonă È™i acum încerc să aplic un management cât mai eficient È™i în organizaÈ›ie È™i în relaÈ›ia cu cei din jur, pentru că în opinia mea totul È›ine de modul în care noi reuÈ™im să gestionăm anumite situaÈ›ii.

Obiectivul meu este acela de a îmbina în mod corespunzător competenÈ›ele deosebite ale inginerilor români cu principiile unui management performant orientat către rezultate.

Încerc să menÈ›in un spirit cât mai practic È™i pragmatic orientat către rezultat.

Recrutăm în permanență cele mai bune resurse umane precum: tehnician electrotehnist, inginer proiectant, inginer software, inginer automatist, inginer SCADA.

Singurele criterii de selecÈ›ie sau avansare în cadrul organizaÈ›iei sunt strict cele legate de abilitățile profesionale, spiritul practic È™i adaptarea la modul de lucru eficient orientat către performanță.

SYSCOM WATER TECHNOLOGY

Adresa: Bulevardul Basarabia 177, Sector 3, Bucuresti, ROMANIA

Email: office@syscom-water.ro